Kaczka pieczona z jabłkami

Przepis, dzięki któremu łatwo upieczesz tę pyszną kaczkę

Nacieramy kaczkę solą i czarnym pieprzem i pieczemy w gorącym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Wyjmij ćwiartki jabłek, a następnie włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut przed podaniem

Kaczka to bardzo popularne danie w Wielkiej Brytanii. Jest to również jedna z najdroższych dań do kupienia. Ten przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami to doskonały sposób na zrobienie tego dania w domu.

Pieczona kaczka z jabłkami to danie, które jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Jest to tradycyjne danie z północnej Anglii, skąd pochodzi. Składa się z pieczonej kaczki, która została doprawiona rozmarynem i estragonem. Danie było pierwotnie przyrządzane z gęsi lub kurczaka, ale obecnie można je przyrządzić z dowolnego mięsa.

Składniki

2 – 4 porcje
  • 1 kaczka, o wadze około 2 kg
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub estragonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
Dodatki
  • 3 jabłka
  • słoiczek gotowej żurawiny
  • 2 – 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej
Kluski do pieczeni
  • 3 jajka
  • 125 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 250 ml mąki pszennej
  • sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.