Przepis, dzięki któremu łatwo upieczesz tę pyszną kaczkę
Nacieramy kaczkę solą i czarnym pieprzem i pieczemy w gorącym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Wyjmij ćwiartki jabłek, a następnie włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut przed podaniem
Kaczka to bardzo popularne danie w Wielkiej Brytanii. Jest to również jedna z najdroższych dań do kupienia. Ten przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami to doskonały sposób na zrobienie tego dania w domu.
Pieczona kaczka z jabłkami to danie, które jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Jest to tradycyjne danie z północnej Anglii, skąd pochodzi. Składa się z pieczonej kaczki, która została doprawiona rozmarynem i estragonem. Danie było pierwotnie przyrządzane z gęsi lub kurczaka, ale obecnie można je przyrządzić z dowolnego mięsa.
Składniki
- 1 kaczka, o wadze około 2 kg
- 1 łyżka suszonego rozmarynu lub estragonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 jabłka
- słoiczek gotowej żurawiny
- 2 – 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej
- 3 jajka
- 125 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- 250 ml mąki pszennej
- sól